Null
De Eerste Burgerclaim Ter Wereld Op De Noordpool: Een Giant Claim!.

Veelgestelde Vragen

Null

"ALS LANDEN DE NOORDPOOL CLAIMEN, WAAROM ZOUDEN WIJ ALS WERELDBURGERS DAT DAN NIET DOEN?"
Harald van Reenen, de eerste burger ter wereld die een claim heeft gelegd op de Noordpool.

"Ik geef hem weinig kans, maar hij heeft wel een punt."
Professor Laurens Hacquebord, hoogleraar archeologie en geografie van de poolgebieden in Netwerk.

Let op: voordat u al te enthousiast wordt: wij maken geen kans om de Noordpool over te nemen. Waarom toch meedoen? Om een punt maken! Want we hebben gelijk. De Noordpool is van ons. Zie ook update Nooordpoolclaim

VRAGEN OVER DE NOORDPOOL CLAIM.

Welke landen hebben een claim gelegd op de Noordpool?

Verenigde Staten, Rusland, Canada, Denemarken (via Groenland) en Noorwegen. Deze landen grenzen aan het poolgebied.

Wie beheert de Noordpool?

Een commissie van de VN, The Law of the See Treaty, neemt beslissingen omtrent de Noordpool en de mogelijke exploitatie ervan. 4 van de 5 landen erkennen de autoriteit van deze VN commissie. De V.S. heeft dat nog steeds niet gedaan.

Wie beslist er over de eigendom van de Noordpool?

Een commissie van de Verenigde Naties (VN) is door 4 van de 5 polaire landen (de landen die grenzen aan de Noordpool) erkend om te beslissen over de toekomst en eigendom ervan. Rusland is tot nog toe de meest verbaal aanwezige op de Noordpool om haar claim kracht bij te zetten.

Hun claims worden ondertussen onderzocht door de International Seabed Authority van de VN, net zoals de claims door de overige landen die aanspraak maken op de Noordpool. Mijn claim ligt daar niet bij en dat zal ook niet gebeuren

De V.S. is het enige polaire land dat de bevoegdheid van de VN niet erkend om over de Noordpool te oordelen, maar ze willen uiteraard wel hun deel van de Noordpool veiligstellen.

Olie wordt door de V.S. als een vitaal belang voor de nationale veiligheid gezien. In 2005 bijvoorbeeld hebben ze een nucleair aangedreven onderzeeboot dwars door de ijskap van de pool gestuurd om hun claim te benadrukken. Mijn mening: De V.S. zal geen beslissing van de VN respecteren zonder dat zij daar in gekend worden.

Ook de overige landen hebben onlangs laten weten een militaire basis op de Noordpool te bouwen.

Sommigen vrezen dat dit gebied wel eens het grootste conflict van de 21ste eeuw kan worden tussen de landen die hier aanspraak op maken.

Alleen daarom al een reden dat wij als burgers zelf de Noordpool opeisen. Geen kans dat het ons lukt, maar we hebben wel een punt: De Noordpool is van ons. Daarom ga ik ook gewoon door met mijn ludieke actie. Mar dus kans om ook echt de Noordpool over te nemen is niet aanwezig.

Null

Waarom zouden de 5 landen onze claim wel serieus nemen?

Doen ze ook niet. Zie update claim

Waarom willen de Polaire landen zo graag de Noordpool claimen?

Volgens wetenschappers bevindt zich onder de ijskap van de Noordpool een kwart van alle olie- en gasreserves van de wereld. Geologen denken dat het gaat om 10 miljard ton olie en gas, maar anderen schatten het eerder op 100 miljard ton.

Waarom wordt de olie nog niet gewonnen uit de Noordpool?

Tot nog toe is het onmogelijk om de olie te winnen, niet alleen omdat nog niemand eigenaar is van die olie, maar bovendien is het onbereikbaar door de ijskap die er bovenop ligt.

Echter, door de opwarming van de aarde ontstaat er ineens een situatie waardoor dat wel mogelijk wordt. De VS hebben reeds toestemming gegeven voor proefboringen. De overige landen overwegen hetzelfde te doen.

Moeten wij niet gewoon de Noordpool met rust laten?

Goed idee.

Wie is er op dit moment eigenaar van de Noordpool? 

Niemand! Daarom hebben de 5 landen die direct grenzen aan de Noordpool een claim hierop gelegd. En daar is een 6e claim bijgekomen. Mijn claim. U kunt met mij meedoen: bestel Noordpoolpakket

Wie kan zich bij deze claim aansluiten?

Iedereen uit de gehele wereld kan zich bij ons aansluiten.

Wanneer zal de Noordpool vrij zijn van ijs en dus klaar om te worden geŽxploiteerd?

Wetenschappers gaan er vanuit dat de regio ijsvrij zal zijn vanaf 2040, maar er zijn ook experts die het hebben over het jaar 2030!

Overigens beweren weer andere wetenschappers dat het daar weer koeler wordt.

Waarom hebben de landen zolang gewacht om de Noordpool te claimen?

Tot nog toe was de Noordpool door het metersdikke ijs een onbereikbaar gebied voor exploitatie en was het dus voor die landen niet interessant om actie te ondernemen.

Maar sinds men gigantische olie- en gasreserves heeft ontdekt onder het ijs van de Noordpool is dit het meest begeerde stukje van de wereld geworden.

Hoeveel olie bevindt zich onder het ijs van de Noordpool?

Niemand die het precies weet. Sommige geologen denken dat er minstens 10 miljard ton olie en gas zich in dat gebied bevindt. Anderen komen echter met schattingen die meer tegen de 100 miljard ton ligt.

Garandeert u dat mijn claim op de Noordpool wordt erkend?

Ik garandeer u dat het niet wordt erkend.

Noordpool Onderwerpen

Noordpool Nieuws

Veelgestelde Vragen Claim

Algemene Vragen Claim

Informatie Noordpoolpakket

Noordpool Feiten

Eerste Claimhouder

Recensies

Noordpool Bibliografie

Bestel Noordpoolpakket