Null
De Eerste Burgerclaim Ter Wereld Op De Noordpool: Een Giant Claim!.

Feiten Noordpool

- Met de Noordpool of het Noordpoolgebied wordt ook vaak bedoeld het gehele gebied ten noorden van de Noordpoolcirkel (66 33'NB), de zogenaamde Arctis.

-De Noordpool is de meest noordelijkste punt van de planeet Aarde, op 90 Noorderbreedte.

- De Noordpool en een groot gebied er omheen, zijn bedekt met zee ijs dat bestaat uit bevroren oceaanwater. Dit zee ijs is gemiddeld tussen de 1 en 4 meter dik.

- Doordat de zeemassa drijft op de oceaan zijn er tot nog toe ook geen permanente nederzettingen mogelijk geweest. De Russen hebben wel in het verleden een aantal drijvende basissen gehad die heel dicht bij de Noordpool kwamen. De Zuidpool daarentegen bevindt zich op een landmassa.

- Wanneer u precies op de Noordpool staat dan zal uw kompas, ongeacht in welke richting u staat, altijd naar het zuiden wijzen.

- Onder het internationale recht is geen enkel land eigenaar van de Noordpool. De International Seabed Authority is de VN organisatie die dit gebied beheerd.

- De Noordpool is een niemandsland die wordt waargenomen door de commissie van de VN. De vijf polaire landen, te weten de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Noorwegen en Denemarken, hebben elk een 200 mijl economische zone vanaf hun kustlijn, maar geen van deze zones bereikt de Noordpool.

- Volgens de huidige maritieme VN conventies, kan de economische zone van n van deze landen worden verlengd als men kan aantonen dat het continentale plat van dat land een natuurlijke verlenging is van zijn territorium.

- Vier van de vijf polaire landen hebben de Law of the Sea Treaty geratificeerd die elk dispuut aangaande de exploitatierechten regelt, en daarmee hebben deze landen hun zeggenschap over dit gebied aanzienlijk beperkt. Dat is ook de reden waarom het vijfde polaire land, de Verenigde Staten, tot nog toe heeft geweigerd dit verdrag te ondertekenen.

Noordpool Onderwerpen

Noordpool Nieuws

Veelgestelde Vragen Claim

Algemene Vragen Claim

Informatie Noordpoolpakket

Noordpool Feiten

Eerste Claimhouder

Recensies

Noordpool Bibliografie

Bestel Noordpoolpakket