Null
De Eerste Burgerclaim Ter Wereld Op De Noordpool: Een Giant Claim!.

Goedkope Energieleverancier

Energiebedrijven zijn de laatste jaren goedkoper uit doordat ze nu zelf energie inkopen en niet meer gebruik hoeven te maken Gasterra,  de verkooporganisatie van de Gasunie die onze gasvoorraden beheert.

Nu maken energiemaatschappijen steeds meer gebruik van Europese Energieplatforms zoals de APX-Endex, een soort van Marktplaats voor energieleveranciers.

Overstappen gaat zonder dat u een seconde zonder gas of elektriciteit zit en is kosteloos. 

Bespaar op energierekening

Door op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier kunt u zich veel geld besparen. Volgens de Consumentenbond (maart, 2013) is het goedkoopst als u een jaarcontract heeft en elk jaar overstapt. Het verlengingscontract dat de leverancier na afloop van dat jaar aanbiedt is namelijk veel duurder.  

Of wilt u niet alleen voordeliger uit zijn maar ook dat uw energie duurzaam wordt geleverd zoals E.ON en Nederlandse Energie Maatschappij dat doen?

Volgens wetenschappers leidt besparen op energie niet tot minder CO2 uitstoot. Oorzaak: consumenten geven vervolgens hun geld dat ze overhouden uit aan vakanties of vervuilende auto's. Ook stijgt het gebruik van fossiele brandstoffen nog steeds.

Zie op deze site: Zonne-energie - Ook Zonder Subsidie Aantrekkelijk?

Energieleveranciers geen voorstander van maandnota's. Het voorstel van de Europese Unie om niet vooruit te betalen, maar per maand kent weinig voorstanders. Zo zou u in de zomer nauwelijks hoeven te betalen, terwijl in de winter de consument wordt overvallen door een gepeperde energierekening.

Bespaar honderden euro’s

Hoeveel het u kan schelen hangt af van uw persoonlijke situatie maar de meeste consumenten besparen zo 300-600 euro per jaar op hun energierekening.

Toch kan het zijn dat consumenten meer betalen voor hun energierekening. Hoe komt dat? De energieprijs die u betaalt bestaat uit 3 delen: ongeveer de helft van het bedrag is voor de leverancier. De andere helft is voor de netbeheerder en voor de overheid. De netbeheerder kunt u niet zelf kiezen en de overheid heft per 2013 extra belasting via uw energierekening die bedoeld is voor duurzame energie.  

Energiebedrijven hebben geregeld acties om u over te halen over te stappen:

NUON - Nu 100 euro terug actie.

Atoomstroom € 150 cashback

NL Energie - Zegt dat ze goedkoper zijn dan de goedkoopste, gebleken uit de prijspeiling van de Consumentenbond. De Overstapservice van NL Energie regelt alles, inclusief het opzeggen bij uw huidige leverancier.

De Nederlandse Energiemaatscappij levert stroom die voor 100 % is opgewekt met waterkracht. Dus geen biomassa die ook als groene stroom wordt verkocht door andere aanbieders maar wel CO2 veroorzaakt bij het opwekken van electriciteit.

Moeilijk?

Overstappen naar een goedkopere aanbieder is zo gepiept en kan gewoon online gebeuren. Hieronder heb ik een aantal adressen van vergelijkingssites geplaatst die u zo laten zien waar u het goedkoopst uit bent in 2011.

E.ON krijgt een 8,5 van consumenten voor haar Eenvoudige Overstapservice. Wordt door de Consumentbond als 1 van de goedkoopste energieleveranciers genoemd.

Energievergelijkingssites

Voorbeeld Vergelijkingssite Easyswitch.

Deze website is door het onafhankelijke onderzoeksbureau WUA gekozen tot de beste onafhankelijke energievergelijkingsite. Overstappen kunt u volgens Easyswitch gemiddeld 650 euro op jaarbasis schelen. Probeer het uit

Vergelijkingssites zijn op zich geschikt om een voordelige energieleverancier te vinden, maar kijk niet alleen naar kortingen die u krijgt. De meeste energieaanbieders laten niet alle kosten zien waardoor het door die korting voordelig eruitziet.

De totale kosten voor uw stroom en gas zijn opgebouwd uit leveringskosten EN netwerkkosten. Dat laatste wordt wel eens uit de vergelijking gehaald waardoor het toch een stuk duurder kan uitvallen dan u op het eerste gezicht zou denken.

Energieleverancier E.ON geeft wel op haar site duidelijk aan wat u kwijt bent (zie voorbeeld). 

Ook boetes bij voortijdig overstappen en administratiekosten kunnen kostenverhogend werken en ziet u niet terug bij de vergelijkingsites.

Consument koopt gezamenlijk energie in

United Consumers - Is geen vergelijkingsite: u sluit u aan bij een grote groep andere consumenten. Door gezamenlijk energie af te nemen kunt u leuke kortingen krijgen die u als individu niet krijgt. Vereniging Eigen Huis geeft deze dienstverlener een 8,0. UnitedConumers doet het werk voor u. Hoe werkt United Consumers

Meer vergelijkingsites

EnergiePrijzen.nl - hierbij hoeft u niet eens te weten hoeveel u verbruikt om een antwoord te krijgen hoeveel overstappen naar een andere energieleverancier u scheelt. De website van Kieskeurig maakt gebruik van hun vergelijkingsmodule.
123prijzenvergelijken - een andere grote jongen: makkelijk in te vullen. Alles is eenvoudig uitgelegd. Men vraagt wel of u een enkele of dubbele energiemeter heeft. U heeft een enkele als uw meter 1 tariefmeter heeft. Bij een dubbele tariefmeter wordt uw gebruik in het weekend en 's nachts gescheiden weergegeven. U betaalt namelijk minder voor uw energie in deze daluren.
Gaslicht.com - Dit online formulier lijkt in de eerste instantie wat drukker, maar is ook makkelijk in te vullen.
Via de Consumentenbond kunt u ook energieprijzen vergelijken. Daarbij maakt men overigens gebruik van de energievergelijker Prizewise.nl
En dit is een site die weer vergelijkingsites vergelijkt. Ja, zo blijf je bezig

Er zijn er nog wel meer, maar het lijkt me dat dit al een aardig lijstje is, maar mocht daar reden toe zijn dan zal ik er zeker meer aan toevoegen. 
 

Zakelijk energie vergelijken

Prizewise.nl - Bedrijven kunnen hier ook terecht. Daar gelden namelijk andere (goedkopere) tarieven voor. Reden: bedrijven gebruiken nu eenmaal meer. Maar u wordt er dus als particulier geholpen.

Bieden energievergelijking sites onafhankelijke informatie?

Dit is onderzocht door het NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit).Conclusie van het onderzoek: Energieconsument kan gerust via prijsvergelijker overstappen. ‘ Ze zijn onafhankelijk en bieden consumenten aantrekkelijke aanbiedingen,’ aldus Jan Keijzer, bestuurslid van het NMa.

Wat zegt de Consumentenbond

Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt over het algemeen dat klanten redelijk tevreden zijn over hun energieaanbieder. Het gemiddelde cijfer dat men deze bedrijven geeft is een 7,3.

De beste uit de bus zou Greenchoice zijn. Die scoort een 8,1. Oxxio is volgens de 2800 consumenten die aan dit onderzoek hebben deelgenomen de minste: die krijgt een 6,9

Top 3 goedkoopste energiemaatschappijen volgens de Consumentenbond (September 2011 nr 9):
 

Energiecontract 1 jaar: Energiecontract voor 3 jaar
1. Greenchoice 1. Greenchoice
2. E.ON Energie Consumenten geeft een 8,5 aan E.ON vanwege hun Eenvoudige Overstapservice 2. Atoomstroom € 150 cashback
3. Dong Energy 3. NL Energie volgens eigen zeggen wel de goedkoopste en bestrijdt de uitkomsten van de Consumentenbond. Zie aanbieding.

Ontevreden

Eigenlijk alle energiemaatschappijen scoren tussen de 7 en 8, behalve dan Oxxio. Niet echt slecht dus, lijkt me. Meest ontevreden zijn consumenten over de prijs. Een derde van de geënquêteerden heeft het afgelopen jaar contact opgenomen met de energiemaatschappij. 70 %  geeft aan tevreden te zijn over het beantwoorden van de vragen, 17 % ontevreden.

Contract: in hun nieuwste nummer adviseren ze om een jaarcontract te nemen ipv meerdere jaren. Reden u bent veel meer flexibel en kunt zo zonder problemen naar een ander over te stappen. En ook in dit nummer wordt u aangeraden om in ieder 1 keer per jaar te kijken of u nog wel bij de goedkoopste energieaanbieder zit. Kan u echt veel geld besparen. Mooi meegenomen, toch?

Welk contract kiezen

U kunt kiezen tussen een jaarcontract en een meerjarencontract. Aan te raden is de een jaarcontract te nemen, omdat u dan het meest kunt profiteren van de welkomstkorting die u als nieuwe klant krijgt gebruik te maken.

Een meerjarencontract is alleen aantrekkelijk als u van vastigheid houdt en niet elk jaar wilt switchen van aanbieder. Dit contract valt meestal duurder uit omdat het ook voor uw energieleverancier niet te zeggen valt wat de energieprijzen over 1 jaar, laat staan 2 jaar doen. Uw leverancier moet dan ook een beetje gokken wat het wordt.

Variabel of vast

Daarnaast kunt u kiezen tussen variabele en vaste tarieven. Bij variabele tarieven stijgt uw energierekening wanneer de energieprijzen stijgen, maar bet u weer goedkoper uit bij dalende prijzen.  En u kunt vervolgens kiezen om dit 1 keer per jaar te laten aanpassen dan wel meerdere keren per jaar.  

Voordeel vast tarief: geeft meer zekerheid over wat uw energierekening zal zijn aan het einde van het jaar. Zeker doen als u denkt dat de energieprjzen zullen gaan stijgen.

 Nadeel: u profiteert weer niet van een daling van de energieprijzen.

Wat kiezen

Hoe de energiemarkt zich ontwikkelt weet niemand van te voren. Wanneer ergens in een oliestaat onrust uitbreekt (gebeurt nogal eens) dan zal de olieprijs en dus ook de gasprijs die direct gekoppeld is aan de olieprijs stijgen. Mocht er tegenvallende economische cijfers zijn daalt de olieprijs en dus vroeg of laat ook uw energierekening.  

 Is er een strenge winter in de Verenigde Staten? Als u gekozen heeft voor een variabele tarief gaat u dat meteen in uw portemonnee merken.

Was u al overgestapt?

Tip: elk half jaar worden de prijzen van de Nederlandse energiemaatschappijen aangepast. Het meeste geld is dus te besparen op uw energierekening door gemiddeld 2 keer per jaar even te controleren of u nog wel bij de voordeligste aanbieder zit. Overstappen is ook eenvoudig – alles gaat online – en opzeggen bij uw vorige leverancier is zo gedaan.

Opzegtermijn huidige leverancier

Heeft u een contract voor onbepaalde tijd bij uw huidige energieleverancier dan  is de opzegtermijn  maximaal 30 dagen (wettelijk zo geregeld). Dat betekent dat na opzegging  u er nog 30 dagen aan vast zit.

Contract voor bepaalde tijd van bijvoorbeeld 1,2 of 3 jaar: Ook dan mag u tussentijds gewoon opzeggen.

Kosten

Bij sommige leveranciers geldt dan wel een opzegvergoeding van maximaal 50 euro. Als u gas en elektriciteit bij deze aanbieder afneemt dan is dat 100 euro. Zie het contract van uw huidige leverancier of dit voor u geldt. Men mag u overigens niet meer in rekening brengen volgens de wetgever, wel minder.

Te laat Opzeggen – wat kost dat

Te laat met opzeggen waardoor u vastzit aan een nieuwe periode dan mag alsnog opzeggen, maar bij sommige aanbieders moet u dan een opzegvergoeding betalen. Hoeveel hangt af van de situatie:

1.Als het u is verteld dat het contract stilzwijgend wordt verlengd dan betaalt u een opzegvergoeding van maximaal 50 euro bij een contract van 1,5 jaar of korter. Die boete is wettelijk zo geregeld dus men mag u niet meer rekenen, wel minder.

Als u zowel gas als energie van hen afneemt betaalt u 2 x 50 euro.

Opzegtermijn tussen 1,5 jaar en 2 jaar is 75 euro
                                               2 en ,5 jaar is 100 euro
                               langer dan 2,5 jaar is 125 euro

Let op: die vergoeding wordt dus het dubbele als u zowel gas als elektriciteit bij 1 en dezelfde aanbieder afneemt.

Als u niet is verteld dat het contract stilzwijgend wordt verlengd dan betaalt u bij voortijdig overstappen naar een goedkopere energieleverancier 25 euro. Als u gas en licht betrekt van de aanbieder dan betaalt u het dubbele.

Deze vergoedingen zijn bepaalt door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Meer informatie over de regels waar energiemaatschappijen zich aan moeten houden

Nog vragen hierover? U kunt Consunet bellen: 088 - 0 70 70 70 . Een 088 – nummer is niet gratis. Zie over telefoontarief de website van Consunet

De Nederlandse Energiemaatschappij Ook bekend als NL Energie of NEM

E.ON Engergieleverancier levert groene stroom.

Atoomstroom

Eneco

Energie Besparen - U kunt ook goedkoper uit zijn met uw energierekennig door op uw energieverbruik te besparen. Bij Milieucentraal.nl hebben ze een hele website gewijd aan het thema hoe u energie kunt besparen. U kunt ook contact met ze opnemen om u te adviseren hoe u uw woning kan verbeteren door energiezuiniger te leven.

Energie besparen in huis - En de Consumentenbond heeft een lijst samengesteld hoe u in huis heel makkelijk op uw energierekening kunt besparen. Voorbeeld: uit een test blijkt dat u gerust uw was in de wasdroger met 30 graden kunt laten draaien. Besparing: 45 % in het energieverbruik van het betreffende apparaat.

Energie meten  - om te weten hoeveel energie elektrische apparaten in uw huishouding verbruiken zijn er een aantal producten die u hierbij kunnen helpen. Mocht u nieuwsgierig zijn naar het totaal verbruik dan kunt u beter meteen uw energieleverancier bellen.

Zonnepanelen

Home